Koje je indukcijsko dno posude

Proizvođači stalno proizvode razne uređaje koji mogu olakšati težak posao stvaranja različitih kulinarskih delicija. Ne tako davno, u arsenalu kuhinje pojavio se još jedan aparat - indukcijska ploča. Zašto je to tako izvanredno?

Najvažnija stvar koja razlikuje indukcijsku ploču od ostalih opcija peći je princip njezina rada. S plinskim štednjakom sve je vrlo jasno: plin gori, zagrijava posuđe, a samim tim i hranu. Uobičajena električna peć ima grijaći element, koji se pod utjecajem struje zagrijava i grije hranu.

Glavni element u indukcijskom štednjaku je indukcijska struja. Nastaje kada normalna struja prolazi kroz okrete bakrene žice koji su namotani u zavojnice i nalaze se ispod ploče za kuhanje. Tijekom prolaska struje nastaje izmjenično elektromagnetsko polje. Tada stvara istu indukcijsku struju, pod utjecajem koje se elektroni koji tvore materijal počinju kretati - dolazi do zagrijavanja.

Postupak kuhanja na takvoj površini mnogo je jednostavniji, brži i učinkovitiji. Samo se posuđe mora mijenjati.

Indukcijska dna posude: što je to

Glavni element ove vrste ploča je staklokeramička površina. Pod utjecajem elektromagnetskog polja posuđe i, prema tome, njegov sadržaj se zagrijavaju. U tom se slučaju površina ploče ne zagrijava.

Za rad na takvoj ploči potrebno je posebno kuhinjsko posuđe. Trebao bi biti izrađen od metala koji mogu komunicirati s magnetom. Stoga uporaba keramike, stakla ili nemagnetnih metala neće uspjeti. Ako jelo samo po sebi nema magnetska svojstva, tada bi dno trebalo biti od materijala koji reagira na magnet. Zahvaljujući takvim trikovima proizvođača, sasvim je moguće koristiti proizvode od bakra, aluminija i keramike.

Debljina ne smije biti manja od pet do deset milimetara, a promjer - ne manje od dvanaest centimetara. To je potrebno tako da površina posuđa potpuno prekriva plamenik. Nadalje, dno posuđa mora biti potpuno ujednačeno tako da nema praznina između njega i plamenika. Takva debljina sprječava da se proizvod deformira i omogućuje mu ravnomjerno zagrijavanje.

Pomoć! Da li je proizvod prikladan za takvu ploču lako se može provjeriti magnetom. Ako se zaglavio na dnu - takav se pribor može sigurno poslati na indukcijsku ploču.

Kriteriji za odabir indukcijske štednjaka

Odlazeći u trgovinu po novo posuđe za indukcijsku ploču, morate imati na umu da, osim magnetskih kvaliteta, mora ispunjavati još dva važna parametra: imati debelo dno i potreban promjer.

Debljina dna

Da biste se ravnomjerno zagrijali, trebali biste kupiti posuđe koje imaju posebno dno. Njegova debljina trebala bi biti najmanje pet milimetara. Što je deblji, to će intenzivnije grijanje ići. Sam dno može biti izrađen od homogenog materijala ili legure.

Donja masa omogućava temperaturnu razliku učiniti manje primjetnom prilikom promjene načina grijanja. Ravnina dna treba biti ravna i ne oštećena. Tanko dno podložno je deformacijama, zvukovi šištanja mogući su tijekom rada indukcijskog štednjaka. Ako nema dovoljno dodira s površinom štednjaka, tada će se hrana zagrijati neravnomjerno. Osim toga, nepravilnosti na dnu mogu oštetiti radni dio ploče.

Za većinu proizvođača kuhinjski pribor koji se preporučuje za upotrebu na indukcijskim pločama ima oznaku "induktion", kao i ikona koja prikazuje spiralu. U pravilu, donji dio takvih posuđa ima poseban disk, koji omogućuje savršeno postavljanje na površinu tanjura i ne dopušta da se dno savija.

Dijametar

Svako posuđe koje se koristi na indukcijskoj peći mora imati poseban disk koji sprečava deformacije. Ne koristite posuđe ako ima konkavno dno.

Minimalni promjer dna ne smije biti manji od dvanaest centimetara. U protivnom neće doći do reakcije magnetske zavojnice i, prema tome, neće biti zagrijavanja.

Pomoć! Za gurmane kave u prodaji su posebni adapteri za Turke u obliku kruga. To vam omogućuje da ne napustite već poznatu sitnicu. Pored toga, neki modeli indukcijskih ploča opremljeni su funkcijom Flexinduction koja im omogućava prilagođavanje veličini posuđa na kojem su ugrađeni.

Vrste posuda za indukcijsku štednjak

Na policama trgovina nalazi se ogroman izbor različitih kuhinjskih pomagala. Da bi se odabrala pogodna opcija iz sve te raznolikosti, potrebno je prodrijeti u pojedinosti. Svi proizvodi namijenjeni upotrebi na indukcijskim štednjacima mogu se klasificirati kako prema materijalima, tako i prema funkcionalnoj namjeni.

Klasifikacija materijala

Postoji ogromna količina svih vrsta posuđa kompatibilnih s indukcijskim pločama. Za njegovu proizvodnju koriste se: nehrđajući čelik, lijevano željezo, aluminij, bakar. Kako kažu, za svaki ukus i boju!

Posude od nehrđajućeg čelika

Većina lonaca koji su napravljeni za upotrebu na indukcijskim pločama izrađeni su od nehrđajućeg čelika, jer ima visoku otpornost na koroziju. Njegove karakteristične karakteristike:

 1. Hrana ne gubi svoje korisne osobine.
 2. Zbog posebnog dna, vrijeme kuhanja se smanjuje.
 3. Poslije hlađenja, posuđe se može hladiti hranom.
 4. Pribor od ovog materijala je lagan i izdržljiv, ima dug radni vijek.
 5. Dizajn takvog proizvoda uklopit će se u bilo koji interijer.

Posuđe od nehrđajućeg čelika može imati premaz od emajla. Sličan premaz nanosi se na proizvode s debelim zidovima. Primijećeno: ako površina proizvoda nije sjajna, tada je proces zagrijavanja brži.

Lijevano željezo

Ovaj se materijal već dugo uspješno koristi za izradu kuhinjskog pribora. Ima svoje pozitivne kvalitete:

 • hrana ne izgara i dugo ostaje topla;
 • ovaj materijal ima dug radni vijek;
 • zagrijavanje je ujednačeno;
 • lijevano željezo je ekološki prihvatljivo.

Na proizvodima izrađenim od ovog materijala vrlo se često nanosi dekorativni sloj cakline. Dekorativni premaz može biti sjajan ili mat. S unutarnje strane često postoji premaz koji se ne lijepi. Ako pribor ima grubu teksturu, tada se u pravilu na njega nanosi posebna caklina.

Upozorenje! Posuđe načinjene od takvog materijala prilično su teške, stoga pri rukovanju treba obratiti posebnu pažnju kako ne biste oštetili površinu tanjura.

Aluminijum

Odnedavno su se u prodaji počele pojavljivati ​​i posude od aluminija, ali s posebnim dodacima. Aluminij sam po sebi ne reagira na magnet, ali dodaci koji su u njega uneseni omogućuju upotrebu takvog posuđa na indukcijskim pločama. Glavna stvar - ne zaboravite provjeriti postoji li natpis "indukcija".

Emajl posude

Posuđe napravljeno od željeza i obloženo emajlom sasvim je prikladno za upotrebu na indukcijskim pločama. Za proizvodnju takvog pribora koriste se različite legure. Ključne kvalitete:

 • materijal se lako zagrijava, ekološki je prihvatljiv;
 • omogućuje vam spremanje kuhane hrane;
 • Ima lijep izgled - često se prodaje u cijelim setovima, uključujući predmete raznih veličina i namjena.

Uporaba u pećnici je moguća. Glavna stvar je spriječiti nagle skokove temperature i ne kuhati hranu koja zahtijeva temperaturu iznad 250 stupnjeva.

Važno! Prije kupnje provjerite proizvod na utorima na dnu. Oni mogu uzrokovati pojačavanje valne oscilacije struje, što je neprihvatljivo.

Prema funkcionalnoj namjeni

Posuđe namijenjeno indukcijskim štednjacima ima široko dno i malu visinu. Veliki promjer dna omogućuje vam ubrzavanje zagrijavanja, a mala visina čini ga gotovo trenutnim i ujednačenim. O tome ovisi ne samo vrijeme potrebno za kuhanje, već i kvaliteta gotovog proizvoda.

Univerzalna tava

Posude univerzalnog tipa postat će nezamjenjive za svaku domaćicu. Brzo se zagrijavaju, omogućuju vam da u kratkom vremenu pripremite bilo kakve juhe, priloge, mesna i riblja jela. U ovom priboru možete čak i kuhati mlijeko.

Pri kupnji morate pratiti sljedeće parametre:

 • volumen bi trebao biti u rasponu od 1,4 do 5,8 litara;
 • dno treba biti ravno, ne tanje od tri milimetra i prekrivati ​​najmanje sedamdeset posto površine plamenika.

Često su takvi pribor opremljeni diskom koji sprečava deformaciju - to daje kvalitetno prianjanje na površinu ploče. Unutar premaza protiv ljepljenja dodaje se supstanca koja sadrži safir, koja štiti od ogrebotina. Ručke izrađene od bakelita ne zagrijavaju se, tako da nema potrebe za lepljenjem.

Lonac za dinstanje

Stewpan - jedna od vrsta posuđa za kuhinju. Prilično je svestran i može obavljati funkcije i tave i tave. U njemu se kuhaju, koristeći puno vode: umak, pirjanje. Omogućuje vam kuhanje jela izvrsne kvalitete:

 • ako se koristi kao tava, tada možete pržiti odreske ribe ili mesa ili napraviti prženje povrća;
 • na malo zagrijavanje možete kuhati gulaš, pripremiti umak ili pilaf.

Debelo dno omogućuje vam ravnomjerno zagrijavanje hrane i ne dopušta joj da gori. Zbog toga se ulje troši znatno manje. Stewpan se koristi i za zagrijavanje hrane.

Njegove prednosti:

 • brzo zagrijavanje i hlađenje;
 • prisutnost pokrova;
 • multifunkcionalnost;
 • visoki zidovi - viši od tave.

Pravila njege

Kao i bilo koji drugi pribor za kuhanje, pribor za indukcijske ploče zahtijeva pravilnu njegu:

 • može se prati u perilicama posuđa;
 • potrebno je odmah oprati - ne smije se odlagati nekoliko dana, što omogućuje sušenje ostataka hrane;
 • Koristite samo blage deterdžente;
 • uporaba tvrđih četkica ili spužva s abrazivnom površinom nije dopuštena;
 • Nakon pranja obrišite suhom kako biste spriječili pojavu hrđe.

Dobiveni premaz uklanja se ocatom. Za borbu protiv tamnih mrlja dovoljno je kuhati pribor u vodi dodavanjem sode.

Izbor jela je na kupcu. Sve ovisi o njegovim potrebama i sklonostima. U svakom slučaju, ako se pridržavate jednostavnih pravila, kuhinjsko posuđe dugo će poslužiti i neće izgubiti svoje kvalitete.

Pogledajte video: Indukcioni rešo , ploča Sapir SP-1445-LG 2000W (Veljača 2020).

Loading...

Ostavite Komentar