Napravite dimnjak sa hladnim dimom

Dimljeno meso i riba oduvijek su bili poznati po izvrsnom ukusu i mirisu. Iz ovog članka naučit ćete kako kuhati ovu deliciju kod kuće.

Načelo rada hladnjake dimnjaka

Suština hladnog pušenja je da se mesni ili riblji proizvod podvrgava toplinskoj obradi dimom na temperaturi od 25 do 50 stupnjeva. Glavna značajka ovog tretmana je ujednačeno zagrijavanje i fumigacija proizvoda, što mu daje nevjerojatan okus i miris. Zbog gubitka i očuvanja vlage, dimljeni proizvodi mogu se čuvati 12 mjeseci.

Pomoć! Proces hladnog pušenja traje od jednog do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti dimnjaka, temperaturi i načinu pripreme.

Dimnjak treba biti izgrađen prema pravilima, ako se odlučite sami graditi. Dim se treba ohladiti na željenu temperaturu i, naravno, zadržati se na samom dizajnu za pripremu delicija.

Ovaj bi se uređaj trebao sastojati od dimne komore, komore za pušenje i dimnjaka. Kad se dim kreće kroz dimnjak, temperatura pripreme dimljenih proizvoda kontrolira se uz pomoć generatora dima, koji osigurava potrebnu propuhu.

Dizajnirajući domaći uređaj za hladno pušenje, ne žurite odmah s kuhanjem. Prvo morate učiniti sljedeće:

 1. Otopite 120 grama soli u tri litre vode.
 2. Zatim stavite proizvod po vašem izboru u ovu fiziološku otopinu i ostavite nekoliko dana za soljenje. Riba se u ovoj otopini drži oko tri dana, a meso do pet dana.
 3. Zatim nastavljamo s postupkom namakanja, čije vrijeme ovisi o vrsti i volumenu poslastice (6-24 sata). Čim se pulpa počne lako utiskivati, postupak natapanja treba završiti.
 4. Sljedeći korak je sušenje. Potrebno je dati meso ili ribu kako biste se riješili tekućine koja se nakupila u njemu nekoliko dana.
 5. Pripremljeno meso ili ribu objesite na vješalice u dimnjaku i započnite postupak pušenja.

Kako sami napraviti stacionarnu dimnjak s fotografijom i dijagramom

Da biste napravili stacionarnu dimnjak, trebate pripremiti: cigle, cijev od 3 metra, gline ili cementa, betona, štednjak, vrata od lijevanog željeza, metalne mozgalice, šipke i termometar.

Kada su pripremljeni svi potrebni materijali i alati, pristupamo izradi ovog dizajna:

 1. Najprije morate odabrati zemljište na kojem će se nalaziti vaša dimnjak. Ako je moguće postaviti ga na padini, onda je to čak i najbolje.
 2. Dalje, trebate iskopati dvije rupe i rov. Jame bi trebale imati dimenzije od 0,5 metara do 0,7 metara, a rov - 2,7 m za 0,2 m. Duljina rova ​​treba biti manja od duljine cijevi, budući da bi cijev trebala biti unutar opeke. Dubina jama trebala bi se razlikovati od dubine rova ​​nekoliko bajonetnih lopata.
 3. Nakon što je sve učinjeno, trebali biste provjeriti kako će cijev ležati. Ako sve ide dobro, prijeđite na sljedeći korak.
 4. Jama za dimnjak ispunjavamo betonskim ispiranjem cijevi, a jamu za peć 10 cm ispod razine cijevi.
 5. Nakon što se beton počne sušiti, položimo na vrh sloj gline i tri reda vatrostalne opeke, s obje strane cijevi. Dakle, zidovi peći su položeni. Zatim popravite vrata od lijevanog željeza i postavite peć na vrh.
 6. Zatim krećemo u izgradnju same dimnjake. U drugu jamu postavljamo zidove od opeke i cementnog maltera, čija visina treba biti iznad razine tla, a dimenzije su 50 cm do 50 cm.
 7. Od šipki izrađujemo okvir dimenzija 60 cm na 60 cm. Na krov ugrađujemo metalnu cijev, a na vrata pričvršćujemo termometar.
 8. Zatim pričvršćujemo naš okvir metalnim mozgalicama na podlogu i zaštitimo njegovo drvo zaštitnim sredstvom. Ovdje se nalazi dimnjak i spreman je za upotrebu.

Upozorenje! Ne zaboravite pratiti temperaturni režim kuhanja, kao i baciti drva za ogrjev.

Napravite sami jednostavnu hladnu dimnjak iz bačve

Domaća hladna dimnjak iz bačve je najpovoljnija i najjeftinija opcija, jer se u svakoj kući nalaze svi potrebni detalji.

Prvo moramo napraviti generator dima. Da biste to učinili, trebat će vam četiri limenke limenke, dva pogona s maticama i četiri metalne stezaljke veličine limenki.

U jednoj od limenki u donjem dijelu napravimo jednu rupu za pogon, a drugu za paljenje, na udaljenosti od 5 cm jedna od druge. Paralelno s prvom rupom radimo još jednu, za dovod zraka. Zatim pričvrstimo prigušivač unutar limenke, prethodno smo napravili utor u nju i tamo umetnuli bakrenu cijev. Izvana pričvršćujemo još jedan zavoj na njega i vijcima pričvršćujemo štit na banku.

Dalje, pričvrstimo preostale banke stezaljkama, prethodno uklonivši dno s njih, i pričvrstimo na četvrtu. Kompresor za akvarij spajamo s podešavanjem količine dovoda zraka u bakrenu cijev, stavljamo drvene sječke unutar generatora dima i palimo ga. Tako se provjerava njegov rad i regulira se količina dima.

Pomoću metalne cijevi priključujemo generator dima na bačvu, objesimo termometar i sada je domaća hladna dimnjačnica iz bačve spremna. Da biste počeli pušiti, potrebno je staviti meso ili ribu u bačvu, zapaliti drva i čvrsto zatvoriti bačvu poklopcem.

Kako iz hladnjaka napraviti hladnu dimnjak

Ako imate stari hladnjak, ali šteta je baciti ga, tada možete dizajnirati dimnjak iz njega. Da biste to učinili, trebat će vam samo spojiti generator dima. Objasnit ćemo kako to ispravno nastaviti dalje:

 • stavite hladnjak naopako i uklonite kompresor;
 • na dnu odjeljka hladnjaka i unutar kućišta napravite rupu za dimnjak;
 • zatim, za poboljšanje vuče možete instalirati ventilator;
 • napravite nekoliko malih rupa u gornjem dijelu hladnjaka kako bi dim mogao iscuriti kroz njih;
 • napravite rupu na poklopcu i instalirajte cijev;
 • Kao ložište možete koristiti stari plinski cilindar, koji će biti spojen na hladnjak.

Dimnjak iz hladnjaka i spreman. Za pokretanje postupka pušenja potrebno je zapaliti drva za ogrjev, objesiti proizvode unutar hladnjaka, čvrsto zatvoriti vrata.

Pogledajte video: Pušnica za hladno dimljenje - prilog emisije Zlato ravnice OsTV (Ožujak 2020).

Loading...

Ostavite Komentar