Kako obrisati zaslon prijenosnog računala?

S vremenom se na zaslonu prijenosnog računala nakupljaju prašina i prljavština, a tragovi insekata i otisci prstiju ne izgledaju estetski ugodno. Improvizirani alati pomoći će vratiti zaslon u prijašnji izgled, no važno je znati koje pogreške treba izbjegavati, kako pravilno obrisati monitor.

Kako obrisati zaslon prijenosnog računala kod kuće

Da biste očistili prijenosno računalo, ne morate pribjegavati pomoći skupocjenim sredstvima. Naravno, postoje posebni sprejevi i maramice namijenjeni brisanju zaslona, ​​ali možete se snaći improviziranim sredstvima.

Obrišite mekom krpom, pamučnim jastučićima, suhim ili mokrim maramicama. Za učinkovitije čišćenje koristite dječji sapun ili posebne proizvode.

Salvete i proizvodi

Nedavno su suhe maramice, dizajnirane posebno za čišćenje površina, stekle veliku popularnost. Njihova odlika je nedostatak gomile. Za čišćenje zaslona uzmite jednu takvu salvetu i nanesite tanki sloj sredstva za čišćenje.

Zapamtite da razni gelovi i sprejevi mogu uzrokovati da mrlje ostanu na zaslonu. Oslobađanje od njih bit će prilično problematično.

Važno! Čišćenje će biti učinkovito samo ako kupite visokokvalitetne proizvode i obrišete zaslon čistom krpom.

Možete se naoružati mokrim maramicama. Imaju prilično meku teksturu, tako da će postupak čišćenja biti siguran i učinkovit. Učinkoviti algoritam:

 1. Obrišite zaslon vlažnom krpom.
 2. Pričekajte da se malo osuši, a zatim ponovite akciju.
 3. Čim se krpa potpuno osuši, obrišite zaslon treći put.

Narodni lijekovi

Ne možete koristiti posebna kupljena sredstva. Dovoljno je da se naoružate dječjim sapunom (uvijek s neutralnom razinom pH), pamučnim brisom ili diskovima.

Slijedite jednostavan algoritam akcije:

 1. Uzmite pamučni jastučić i obrišite monitor protiv nakupljene prljavštine.
 2. Namočite ga u čistoj vodi, pripazite da je dobro iscijedite i namažite dječjim sapunom.
 3. Obrišite cijelu površinu navlaženom pamučnom podloškom, povremeno ih mijenjajući.
 4. Nježno obrišite monitor suhim materijalom.

Pamučni jastučići sjajna su alternativa posebnim maramicama. Oni pomažu postići isti rezultat.

Što se ne smije učiniti?

Tehnika zahtijeva pravilno rukovanje. Da bi postupak čišćenja bio što učinkovitiji, obratite pažnju na neke detalje:

 1. Ne obrišite uključeni laptop. To se odnosi ne samo na računala, već i na bilo koju tehnologiju. Činjenica je da će se voda, pjena ili sredstvo za čišćenje odmah osušiti na ekranu. To je zbog činjenice da se tijekom rada uređaja površine zagrijavaju.
 2. Ako trebate ukloniti tragove muha ili mrlja od masti, suzdržite se od deterdženata za pranje posuđa ili trljanja stakla. Možete znatno naštetiti premazu zaslona, ​​jer takvi proizvodi uključuju tvari koje ih korodiraju.
 3. Snažno pritisnite zaslon. Sve akcije trebaju biti jednostavne i točne. U protivnom može patiti LCD matrica prijenosnog računala.
 4. Koristite samo proizvode koji ne mogu oštetiti zaslon. Čak i ako je jako prljav i čini se da ne možete bez noža ili oštrice, to će biti loša odluka. U najboljem slučaju postići ćete da će se na ekranu pojaviti veliki broj sitnih ogrebotina (to se odnosi i na one slučajeve kada ste koristili krpu grube teksture). U ostalim slučajevima, zaslon se može pokvariti i ne prenosi sliku.
 5. Ne koristite vlažne maramice. Dopušteno je samo mokro. Preduvjet je njihova čistoća. Korištenje vlažnih maramica uzrokovat će pad viška vlage na unutarnje dijelove uređaja. Čak i ako se ništa vizualno ne promijeni, vijek trajanja prijenosnog računala bit će znatno smanjen.

Važno! Uzdržite se od uključivanja uređaja dok se zaslon potpuno ne osuši.

Korisni savjeti

Čišćenje monitora od prljavštine treba obaviti ovisno o tome koliko se često na njemu nakupljaju prašina i prljavština. Najčešće postoje mnogi tragovi muha ili drugih insekata, otisci prstiju i prašina.

Važno! Prva preporuka je da isključite prijenosno računalo i ostavite da se ohladi. Tek tada možete početi s čišćenjem.

 1. Koristite samo čiste materijale. Ako uzmete prljavu krpu ili ubrus, na zaslonu se mogu pojaviti mrlje i pruge, što ćete se teže riješiti.
 2. Ako na ekranu nema jake prljavštine, već samo prašinu, obrišite je malo vlažnom krpom ili mekom spužvom. Najpoželjniji materijal je mikrovlakana.
 3. Možete koristiti označene maramice ili pamučne jastučiće. Ako je na monitoru previše prljavštine, tada će sapun i posebni gelovi pomoći u rješavanju problema.
 4. Pomoću posebnog alata ne prskajte ga na sam monitor. To (ako se proguta) može značajno naštetiti prijenosnom računalu. Najbolje rješenje je nanijeti proizvod na krpu i tek tada očistiti ekran od nečistoće.
 5. Za uklanjanje nakupljene nečistoće u kutovima zaslona, ​​najbolje je koristiti pamučne briseve. To nije samo jeftino i prikladno, već i učinkovito.

Još jedna preporuka je čišćenje urednim kružnim pokretima (može se očistiti okomito). Zbog toga višak vlage neće doći u uređaj.

Pogledajte video: Kako očistiti LCD ekran i laptop od mrlja i prašine (Ožujak 2020).

Loading...

Ostavite Komentar