Filament za 3D printer napravite sami

Napredni razvoj i primjena suvremenih tehnologija omogućila je proizvođačima stvoriti pisač koji omogućuje opsežni ispis raznih elemenata. Ta se tehnologija pojavila relativno nedavno, ali bi mogla pronaći primjenu na mnogim područjima ljudske aktivnosti: u velikim poduzećima, znanosti, medicini ...

Princip rada sličan je radu konvencionalnih modela pisača. Nakon povezivanja s računalom i instaliranja softvera, postavljaju se svi sustavi, a zatim se stvara dio pomoću gotovih izgleda za figure, koji se zatim šalju na ispis. Jedna od rijetkih i najvažnijih razlika je izvedba radova ne u ravnini, već u količini.

Da bi se osiguralo normalno funkcioniranje opreme, potrebno je koristiti posebne materijale za stvaranje volumetrijskih figura u prostoru. U modernim uređajima koristi se poseban polimerni materijal, o kojem ćemo raspravljati u našem članku.

Za izradu bilo kojeg dijela, potreban je materijal za proizvodnju. Pomoću interakcije složenih procesa, polimer se dovodi u kanal, zagrijava, a zatim se nanosi u slojevima na radnu površinu termalnog stola pisača.

Vlakna u prijevodu s engleskog znači nit ili traka nalik nitima. Ovo najtačnije odražava glavnu vrstu materijala na izlazu mlaznice. Kao poseban polimer mogu se koristiti razne vrste plastike koje imaju svoje prednosti i nedostatke. Za rad treba pažljivo odabrati materijal koji će se koristiti u skladu sa zahtjevima za dijelove koji će se dobiti prilikom tiskanja.

Međutim, upotreba originalnih elemenata ima nekoliko nedostataka:

  • Poteškoće u naručivanju i isporuci dijelova za rad.
  • Visoka cijena kupljenih materijala.
  • Poteškoće s odabirom određenog zadatka koji će se obaviti.

Važno je! Te nedostatke otežavaju rad na 3D pisaču i čine ga vrlo skupim, pa mnogi korisnici traže načine kako sami stvoriti vlakna.

Međutim, treba imati na umu da upotreba tuđih elemenata može dovesti do kvara i kvarova u sustavu koji osigurava tijek rada.

Srećom, za većinu vlasnika 3D pisača postoje posebni alati za stvaranje filamenata kod kuće. Ti se uređaji nazivaju ekstruderima. Trenutno se ta oprema može naći na posebnim web mjestima na Internetu. Proizvođači nude izbor od tri moguće opcije konfiguracije. Ovisno o trošku, niz mogućnosti će se razlikovati.

Rad na stvaranju materijala u kući sastoji se od nekoliko faza. Ako se odlučite za kupnju ovog uređaja, koristite upute za uporabu:

  1. Uključite kupljenu opremu, napravite potrebne postavke za kvalitetan rad.
  2. Kupite sirovine kako biste stvorili niti.
  3. Umetnite sirovinu u željeni odjeljak. Po želji možete miješati nekoliko vrsta plastike da biste postigli različita svojstva.
  4. Podesite brzinu napajanja i temperaturu grijanja.
  5. Pričekajte da plastika prođe kroz uređaj i stvori potpunu zavojnicu.

Pogledajte video: RAMPS - Mechanical Filament Sensor Runout Configuration (Studeni 2019).

Loading...

Ostavite Komentar