Izradimo eko svjetiljku od valovitog kartona

Ako volite ekološki prihvatljive materijale i ručno izrađene svjetiljke, onda je ovaj life hack za vas! Neće vam trebati posebna znanja ili uređaji za izradu svjetiljke od valovitog kartona kod kuće! Stvaranje uređaja ne zahtijeva veliku točnost ili strogo pridržavanje faza izrade svjetiljki.

Oblik svjetiljke je dodekaedar (od drugog grčkog - „dvanaest“ i „lice“), koji se sastoji od mnogih pentagona koji su povezani zajedno. Nije tako teško sastaviti kako se čini, ali trebat će vam puno strpljenja i vremena da ručno izrežete sve te dijelove. Pomoću ove skice možete raditi na svojim zanatskim vještinama. I ubuduće, osmislite nove ideje za sljedeće čarične ploče od valovitog kartona.

Odabir materijala i alata

Najprijatnija stvar kod rada s kartonom je njegova jednostavna dostupnost i ekonomičnost. Čak i ako nešto pođe po zlu i upropastite uzorak, pronalazak nove kutije za pakiranje neće biti težak. Osim toga, karton je biorazgradiv i može se reciklirati. Stoga pripada prilično ekološki prihvatljivim materijalima i dat će proizvodu vrlo originalan, moderan izgled.

Što vam treba:

 • Pakiranje kartona;
 • rezanje;
 • ravnalo;
 • olovka;
 • Vruće ljepilo s pištoljem;
 • Bijelo ljepilo;
 • LED žarulja sa uloškom.

Za izradu geometrijske svjetiljke s vlastitim rukama, bolje je koristiti debeli pet slojni valoviti karton. Ali možete taniti, jer je lakše rezati rukom. Glavna stvar je da svjetiljka treba biti LED, a ne sa žarnom niti. Ovo je važno jer neće izgorjeti karton.

Ispravno izrezati karton

 1. Prvi korak je crtanje pentagona ispravnog oblika na kartonskom listu. Sve su strane pentagona jednake i mogu imati duljinu od 7 cm i više. Do 10 cm od svakog ruba dovoljno je za stolnu svjetiljku. Debljina svakog dijela bit će oko 1-2 cm. Glavna stvar je da svi pentagoni trebaju biti jednaki. Pokušajte biti što precizniji!
 2. Zatim ga izrežite i upotrijebite kao šablonu za preostalih deset pentagona. Sveukupno bi trebali ispasti 11 komada (odozdo će se senzor pričvrstiti na bazu). Dakle, crtanje oblika mnogo je brže od mjerenja svih strana pomoću ravnala svaki put.
 3. Sada unutar svakog pentagona nacrtajte 5 manjih pentagona za svaki od 11. Oni bi trebali biti udaljeni oko 6 mm jedan od drugog.
 4. Sve što trebate učiniti je izmjeriti 6 mm od strana i pratiti liniju. Ti pentagoni moraju biti jedan manji od drugog, tako da dobijete 5 dijelova različitih veličina (od 7 do 4,6 cm). Kad ih konačno završite crtati, zatim pažljivo izrežite sve detalje duž crta rezačem. Ovo je najduži postupak ostalih, ali ne i najteži.

Izvodimo sklop

Dakle, za svjetiljku trebamo napraviti 11 peterokutnih dijelova. Prije svega, stavite veliki dio na stol (ili nešto što ga drži u ravnom položaju).

 1. Na sredinu svih strana nanesite vruće ljepilo i na svaku od njih zalijepite manji pentagon, tako da su uglovi točno u sredini. Primijetit ćete da biste ih dodirivali kako biste ih malo zakrenuli duž osi.
 2. Završite s prva dva i nastavite s ista tri manja detalja. Dobit ćete nešto što liči na zdjelu. A sastav pomalo podsjeća na zvijezdu.
 3. Ostaje zalijepiti preostale petokrake na vrhu, ukupno njihov broj će biti 11. Možete koristiti bijelo ljepilo ili vruće ljepilo za to, to zapravo nije važno.
 4. Kada je priprema dijelova završena, ljepilo se osušilo, tada možete napraviti sjenilo. Na stol stavite 2 zdjelice petokraka. Nanesite vruće ljepilo na dvije susjedne strane i zalijepite ih, pazeći da dvije vertikalne strane budu čvrsto u dodiru. Primijetit ćete da ih morate malo podići kako biste ih dodirnuli.
 5. Završite prvi krug lijepljenjem 3 nova pentagona za lijevu stranu senki. Na vrh njih dodajte novi komad tako što ćete na dva pentagona zalijepiti susjedne strane.
 6. To napravite oko "zdjele" zalijepljenjem 4 preostala petokraka. Svih 5 figura drugog kruga također bi se trebalo međusobno dodirnuti sa strane: da biste to učinili, morate ih smjestiti kao da zatvarate "zdjelu" kako biste stvorili kuglu. Okrećite kuglu naopako: vaš senzor je spreman!

Izrađujemo bazu za svjetiljku

 1. Na kartonu nacrtajte oko 8 novih pentagona, baš poput onih koje ste napravili u prvom koraku. Broj dijelova potrebnih za bazu ovisi o debljini vašeg kartona i o debljini dna nosača svjetiljke. Iz tog razloga svakako napravite nekoliko pokušaja. Možda ćete trebati ukloniti ili dodati neke detalje. Kad ste sigurni u koliko vam treba petorica, u svakom od njih nacrtajte manji pentagon s razlikom od oko 1 cm od granice.
 2. Sve izrežite pomoću rezača, uklanjajući središnji dio. Dobivate nove jednake petokrake.
 3. Ljepite ih jedan iznad drugog bijelim (ili vrućim) ljepilom, pazeći da se ovaj put podudaraju u uglovima i na stranama.
 4. Sljedeći i posljednji detalj bit će onaj koji će držati vaš uložak. Dakle, nacrtajte još jedan pentagon na kartonu, poput prethodnih, a u sredini nacrtajte obris nosača svjetiljke. Izrežite i pentagon i obris koji ste nacrtali. Izvadite sredinu tako da u okrugli otvor može slobodno umetnuti držač svjetiljke. Zalijepite ovaj novi komad pentagona preko ostatka podnožja, koji se uvijek podudaraju uz bočne i ugla.

Prikupljamo sve elemente

Na kraju, okrenite bazu naopako i izrežite tanki dio na dnu jedne strane tako da kabel prolazi kroz nju. Preostalo je samo uložiti uložak u bazu i umetnuti kabel u otvor. Na kraju morate svjetiljku čvrsto zalijepiti svjetiljkom kako bi struktura bila stabilna, ista sa svih strana i ne bi pala.

Ostaje samo spojiti svjetiljku

Sve što sada trebate učiniti je umetnuti držač svjetiljke kroz rupu u podnožju i na kraju postaviti svjetiljku koju ste napravili na vrhu! Upalite novu svjetiljku od valovitog kartona i uživajte u impresivnim svjetlosnim efektima koje stvara!

Pogledajte video: Kako napraviti torbicu (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar