Kako provjeriti matricu monitora

Glavna komponenta na televizoru ili monitoru je matrica. Ona je odgovorna za kvalitetu slike, kao i za svjetlinu, kontrast i jasnoću slike. Da bi uređaj radio što duže, a njegovi parametri bili najbolji, pri odabiru monitora, prije svega, treba obratiti pažnju na matricu.

Što je matrica i za šta je ona odgovorna

Matrica je glavni i najvažniji dio monitora. Na njemu se formira slika, a njezina kvaliteta ovisi o matrici. To je ujedno i najskuplja komponenta uređaja. Korisniku je često jeftinije kupiti novi uređaj nego zamijeniti ovu komponentu.

Da biste provjerili ovaj element, prvo morate rastaviti slučaj. Najlakši test zdravlja ove komponente je spajanje multimetra u posebnu petlju na ploči. Time će se provjeriti operabilnost kontakata i prisutnost snage između elemenata.

POMOĆ! Provjera zdravlja komponenata omogućit će vam da pronađete kvar ili isključite radne komponente.

Ako se svaka komponenta napaja dovoljnim naponom i ne otkriju se kvarovi, može doći do problema na dekoderu. Da bi se ovo provjerilo, dodatni izvor energije treba lemiti na ulazu energije. Nakon toga, uključite monitor u "testnom načinu". Ako se u ovom načinu rada opaze pojave ili izobličenja, tada je matrica neispravna. U suprotnom slučaju, ako je testni način prikazao ispravnu sliku, problem može biti kršenje integriteta kontakata ili petlje.

Kvarovi ključnih matrica

Često je to oštećenje površine s LCD kristalima. U ovom slučaju slika se iskrivljava i zaslon "teče". U ovom slučaju najbolje je rješenje zamjena ove komponente ili zamjena cijelog uređaja u cjelini.

Zaslon se ne svijetli. Postoje dva razloga za to:

  1. Nedostatak snage na elementima. Da biste to provjerili, dovoljno je spojiti multimetar na sve kontakte i vidjeti napajanje.
  2. Neoperativno pozadinsko osvjetljenje. Da biste isključili ovu mogućnost, samo zasvijetlite svjetlo usmjeravanja na monitoru. Slika će se pojaviti pod određenim kutom. Ako se to ne dogodi, kvar je drugačiji.

Slika se mreška, vidljive su pruge. Ovaj problem ukazuje na kvar u dekoderu. Ako imate dovoljno znanja i vještina, možete ga zamijeniti ručno, ali bolje je koristiti pomoć kompetentnog stručnjaka.

Pogledajte video: Kako pogledati kako ce neka igra raditi na vasoj grafickoj kartici (Veljača 2020).

Loading...

Ostavite Komentar