Sami kartonske škrinje

Komoda može biti ne samo izrađena od drveta, već čak i izrađena od kartona. Ali, vrijedno je napomenuti da bi neovisna proizvodnja namještaja iz ovog materijala trebala biti u skladu sa svim pravilima. To je zato što karton nije tako izdržljiv kao drvo.

Kako napraviti komodu

Postoji puno opcija za implementaciju. Možete samo uzeti kartonski papir, izrezati zidove i police iz njega, napraviti kutije i sve zalijepiti. A možete uzeti gotovu kutiju (na primjer, iz hladnjaka) i u nju staviti manje kutije (ovaj će dizajn biti dovoljno jak, jer su zidovi kartona deblji).

Da biste materijalu dali lijep izgled, možete ga zalijepiti papirima u boji, tapetama ili slikama. Uz dobru vanjsku obradu takvog namještaja, gosti neće moći vjerovati da je komoda stvarno izrađena od papira.

Što bi trebao biti karton

Da biste stvorili namještaj, postoje brojni materijalni zahtjevi. Oni su kako slijedi:

 1. Materijal ne smije biti mokar. Ako voda na njega napipa, prije početka radova mora se osušiti.
 2. Kartonski papir mora biti ekološki prihvatljiv. Ako se na njemu pojavi plijesan ili gljiva, tada se materijal ne smije koristiti, jer može štetno djelovati na zdravlje. Osim toga, takav materijal neće biti izdržljiv, a nakon nekog vremena dizajn će se slomiti.

Važno! Ako je karton kvalitetan i izdržljiv, ali ima loš izgled, uvijek se može popraviti papirom.

Za i protiv takvog materijala

Karton ima sljedeće prednosti:

 1. Snaga. Ako je materijal kvalitetan, a rad je obavljen na dobroj razini, komoda će moći izdržati velika opterećenja.
 2. Raspoloživost. Takav je materijal vrlo jeftin. Ali možete učiniti sve bez trošenja novca ako kuća ima veliku zalihu nepotrebnog kartona.
 3. Prikladnost za okoliš. Karton je čisti materijal koji ne zagađuje okoliš i ne šteti zdravlju.
 4. Obrazac. Zahvaljujući fleksibilnosti, moguće je napraviti dizajne bilo koje vrste.

Takav materijal može udovoljiti svim maštarijama, a na njemu možete eksperimentirati.

Protiv su sljedeći:

 1. Kao materijal, neće moći predugo trajati. Vijek trajanja ne više od 10 godina.
 2. Ona se pokvari kad voda uđe. Stoga se ne može staviti u prostoriju s visokom vlagom (u kupaonici).

Koji su alati potrebni

Sve ovisi o tome koja vam je posebna komoda potrebna, trebat će vam:

 1. Karton. Postoji jedan sloj, dvoslojni i troslojni. Potonji je najtrajniji i pogodan za spremanje teških stvari. Karton se u pravilu kupuje u obliku kutija, unutar kojih se nešto pakira. Može se kupiti u trgovini hardvera ili drugim predmetima za kućanstvo.
 2. Pištolj za ljepilo. Može se zamijeniti običnim ljepilom. Ipak, pištolj je prikladniji za upotrebu, pogotovo ako stalno izrađujete kartonski namještaj. Ako boravite na pištolju, unaprijed morate kupiti nekoliko štapića ljepila za ponovno punjenje pištolja.
 3. Kraft papir. Pomoći će sastaviti dijelove od kartona i zaglađivati ​​rubove. Kraft se može koristiti i za ukrašavanje.
 4. Škare.
 5. Cutter. Dodatne noževe potrebno je kupiti unaprijed, jer nakon kontakta s takvim materijalom brzo postaju gadne.
 6. Pravilo. Potrebno je rezati dijelove duž linija.
 7. Običan papir. Potrebno za uklanjanje neravnih površina.
 8. Spužva.
 9. Brusnim papirom. Za zaglađivanje uglova materijala.
 10. Građevinska traka.
 11. Akrilna boja (za pokrivanje kartona). Nemojte koristiti emajl jer će uništiti materijal.
 12. Lak za premaz.
 13. Ljepljiva traka za brtvljenje rubova.

Upozorenje! Popis gore navedenih materijala nije konačan. U pojedinačnom slučaju mogu biti potrebni dodatni materijali (stolarsko ljepilo ili ploča za rad s kartonom). Također, za izradu najjednostavnijih komoda neće se upotrijebiti svi gore navedeni materijali.

Postupak stvaranja komoda

Ako nema iskustva u stvaranju kartonskog namještaja, preporučuje se napraviti jednostavan model vlastitim rukama. Klasični model je kvadrat s nekoliko ladica.

Korak po korak upute:

 1. Napravite skicu na papiru. Postavite dimenzije ovisno o mjestu na kojem će struktura stajati. Potrebno je unaprijed odrediti veličinu i broj praznina.
 2. Potrebno je izrezati praznine zidova komoda. Oni bi trebali biti debeli, jer je to osnova cijele strukture. Lepite ih zajedno. Površine su spojene momentom ljepila. Da bi se struktura dobro uhvatila, stavite je pod teret nekoliko sati.
 3. Zalijepite na dijelove, ostavljajući prostore na kojima će biti postavljene police. Potrebno je da veličina utora odgovara visini police.
 4. Sklopite bazu i možete umetnuti police.
 5. Potrebno je zalijepiti rubove trakom kako biste sačuvali čvrstoću strukture.
 6. Sada možete izrađivati ​​kutije, ako veličine dopuštaju, možete koristiti gotove kutije ispod kućanskih predmeta ili cipela. Ako nema gotovih kutija, sve morate učiniti na isti način kao i na bazi - izrezati ih prema skici i zalijepiti.
 7. Prije umetanja kutija, osnova se mora dobro osušiti i ostaviti da stoji. Sada možete umetnuti kutije. Da bi komoda bila ljepša, može se prekriti obojenim papirom ili raznim slikama.
 8. Na kraju rada komoda treba biti lakirana kako bi se zaštitila od vanjskih oštećenja.
 9. Dizajn je spreman. Možete ga koristiti.

Izrada komoda s kartonskog papira prilično je jednostavna. Najvažnije je napraviti ispravan raspored i skice, jer se većina grešaka napravi na ovom koraku.

Pogledajte video: Uradi sam Škrinja (Studeni 2019).

Loading...

Ostavite Komentar