Što je sokovnik s vijcima

Manjak različitih vitamina i minerala i ludi, iscrpljujući ritam tijela uobičajena je pojava za modernu osobu bilo koje dobi. Odličan izvor tih vitamina može biti svježe cijeđeni sok od povrća ili voća. Štoviše, najnoviji modeli sokovnika mogu istisnuti nektar čak i iz sjemenki, klica i biljaka. Svaki kućanski aparat podvrgava se stalnom unapređenju i nadogradnji što pomaže povećati broj modela. Za kućnu proizvodnju svježih sokova postoje centrifugalni i vijčani sokovnici. Potonji imaju nježniji način okretanja i neke prednosti. Koje - saznajte u nastavku.

Što je sokovnik s vijcima

Glavni princip vijaka je proizvesti sok hladnim prešanjem. Upravo u nedostatku toplog zraka tajna dobivanja soka koji je zasićeniji vitaminima leži u toplini - oksidira u toplini, a korisni elementi jednostavno nestaju. Na ovome se prednosti vijaka sokovnika ne završavaju, već samo pokreću:

 • tehnologija je povećala produktivnost i svestranost, što će vam omogućiti rad sa složenim i čvrstim proizvodima, poput sjemenki, orašastih plodova, zelenila;
 • djelo je gotovo tiho;
 • brzina takvog aparata gotovo je dvostruka brzina centrifugalnog tipa;
 • vrlo jednostavna njega - samo čaša vode iznutra i početak rada.

Sudeći po imenu, princip rada ovog sokovnika je prisutnost vijka. Pored njega, postoji mehanizam za prešanje i posuda. Princip rada aparata sličan je brusilici za meso - prilikom utovara proizvoda hvataju se lopatice puževa, pritisak se vrši pomoću preše, sok se filtrira kroz posebne membrane, gotovi, filtrirani sok odvoji se u sakupljač soka, a kolač se preša u zdjelu.

S obzirom da se postupak proizvodnje soka odvija praktički pomoću prirodnog tlaka i mljevenja, u uređaju nema radnji koje mogu zagrijati zrak. Topli zrak oksidira neke proizvode i često se pomoću centrifugalnih modela mogu dobiti kiseli sokovi. U vijčanim uređajima kiselina će biti isključivo značajka učitanog proizvoda.

Vrste sokovnih vijaka

Sokovnici opremljeni s vijcima imaju dvije vrste konstrukcije i mogu biti vertikalni i vodoravni. Osim izgleda, razlikuju ih dodatni elementi, učinkovitost i praktičnost:

 1. Vodoravni modeli će proizvesti sok ako proizvode guraju posebni gurači. Ovaj postupak malo povećava vrijeme potrebno za proizvodnju soka, što može biti nedostatak. Ali jasna prednost ovih modela je najbolja proizvodnja soka od bilja ili bilja, kao i rad s čvrstim proizvodima - orasima, povrćem, sjemenkama, bobicama sa sjemenkama.
 2. Okomiti vijčani sokovi mogu samostalno snimati i obrađivati ​​dolazne proizvode, ne trebaju potisnici. Takvi su modeli kompaktniji i produktivniji.

VAŽNO! Neke se velike cjelovite namirnice ne mogu ubaciti u horizontalne modele - morat će ih se prethodno narezati.

Osim dizajnerskih značajki, sokovnici se mogu razlikovati u broju samih vijaka - mogu biti jedan ili dva.

Razlika između vijaka za sok i centrifugalnog

Da biste razumjeli glavne razlike između dvije vrste sokovnika - pužnog i centrifugalnog, morate razumjeti načelo potonjeg. Proizvodi položeni u centrifugalne modele najprije se drobe u kašu koja se zatim raspoređuje duž zidova centrifuge. Centrifuga se, pak, vrlo rotira, prolazeći sok kroz njegove zidove i ostavljajući kolač na njima. Nije iznenađujuće da od takvog rada dolazi puno buke, ali iskorištenje gotovog soka je manje nego u vijčanim uređajima. Ako usporedimo karakteristike oba modela, možemo razlikovati takve pokazatelje:

 • cijena - centrifugalni model će biti zajamčeno jeftiniji od vijaka;
 • svestranost rada s bilo kojim proizvodima, uključujući čvrste, razlikuje se samo u sokovniku s vijkom - centrifugalni se ne može nositi s čvrstim proizvodima;
 • kvaliteta gotovog soka je bolja kod vijaka, zbog nedostatka toplog zraka i procesa oksidacije soka;
 • potrošnja inicijalnih proizvoda u centrifugalnim modelima je vrlo velika, ali pri radu s vijkom moći ćete dobiti 45-85% više soka od iste količine učitanih sastojaka;
 • sok stisnut u sokovniku s vijakom može se čuvati do 48 sati, ali na centrifugalnom modelu sok je već bio izložen kisiku i toplini i ima mali rok trajanja;
 • kada vijak radi u soku, izgled pulpe je dozvoljen, ali nije svima draga - centrifugalni će modeli svu pulpu ostaviti u vlastitoj centrifugi;
 • raspodjela zvuka tijekom rada centrifugalnog sokovnika je vrlo visoka, a vijčani modeli su mnogo tiši.

Općenito, čak i manje neugodnosti strojeva s vijcima mogu se lako prevesti u praktičnost. Na primjer, kaša proizvedena tijekom proizvodnje soka može biti poželjna za djecu, a ako samljete meko i zrelo voće, možete dobiti odličan pire krumpir.

Koje kriterije treba uzeti u obzir pri odabiru sokovnika

Da biste kupili sokovnik koji će obaviti sve potrebne radove i dati proizvod željenoj kvaliteti i konzistenciji, morate unaprijed odlučiti o svrsi njegove nabavke. Kompaktnije veličine razlikuju se okomite verzije modela vijaka, a u kuhinji je najčešće malo mjesta za pohranu ukupnih predmeta kućanskih aparata. Ako je cilj dobiti neobične sokove od neobičnih sastojaka - orašastih plodova, ljekovitog bilja, začinskog bilja - prikladan je vodoravni model. Postoje i drugi parametri na koje morate obratiti pažnju:

 1. Materijal kućišta - je plastika ili metal. Moderna plastika je izdržljiva, sigurna, jednostavna za čišćenje. Ali ako model koristi bijelu plastiku, brzo će se pretvoriti u boju voća ili povrća. Opcije čelika bit će teže, ali općenito trajnije.
 2. Sam materijal vijka može biti plastika, aluminij, lijevano željezo ili čelik. Plastični puževi su novi i pomažu u rješavanju čeličnog završnog okusa.
 3. Materijal membrane i njegova veličina mogu biti izrađeni od čelika ili plastike. Čelične membrane uopće ne reagiraju na voćne kiseline, ali ako je sokovnik namijenjen jednoj vrsti voća, to možete učiniti plastičnom mrežom. Veličina rupa izravno će utjecati na teksturu soka i prisutnost pulpe u njemu.
 4. Rupa za proizvode za polaganje - bolje je odabrati one modele u kojima ova rupa ima veći promjer. Ne morate rezati neke proizvode i možete odložiti više odjednom.
 5. Načini rada - mogu biti od 2 do 9. Da biste dobili univerzalni model, bolje je detaljnije se posvetiti raznim načinima rada.
 6. Obrnuti način rada - nisu svi modeli opremljeni njime, ali ovaj indikator može ozbiljno pomoći kod čišćenja vijka. Kad je obrnuti način rada, vijak se počinje vrtjeti u suprotnom smjeru, dobivajući osloboditi od zaglavljenih komada hrane.
 7. Snaga - ovaj pokazatelj utječe na brzinu dobivanja gotove čaše soka. Pokazatelji prosječne snage većine modela su 200 vata, što će vam omogućiti da u samo nekoliko minuta dobijete cijelu čašu soka. Za domaću svrhu takve su karakteristike sasvim zadovoljavajuće.

UPOZORENJE! Neki proizvođači mogu pribjeći trikovima i usredotočiti se na nisku razinu buke svojih modela. Zapravo, sve bujne jedinice imaju nisku razinu buke od 25-30 dB, što je usporedivo s razgovorom tihim glasom.

Pri odabiru odgovarajućeg modela, naravno, morat ćete se voditi imenom marke, cijenom i recenzijama. Ako su svježe cijeđeni sokovi nova ideja za raznolikost prehrane, ne biste trebali odmah odabrati skup i višenamjenski model. Moguće je da će se pridržavanje načela pravilne i cjelovite prehrane uskoro postati dosadno, a kuća neće imati dovoljno svježeg voća za zdrave sokove - tada će uređaj morati biti skriven u ormaru. No, opće mogućnosti modernih modela - obrada bilja, sjemenki, orašastih plodova - mogu značajno diverzificirati prehranu, recepte i posluživanje mnogih jela. Možda je vrijeme da promijenite uobičajene asocijacije sokovnika s čašom soka od naranče i iskoristite njihove druge mogućnosti.

Pogledajte video: VIVAX sokovnik SJ 150 (Ožujak 2020).

Loading...

Ostavite Komentar