Napravite infracrveni grijač

Grijanje u kućama uključuje se u kasnu jesen, a isključuje se, nažalost, u rano proljeće, kad niske temperature još uvijek stoje izvan prozora. Kao rezultat toga, u stanovima je hladno, a toplina brzo odlazi kroz pukotine na prozorima. Kako je biti u ovoj situaciji?

Srećom, postoji izlaz, a sastoji se u korištenju infracrvenog grijača, koji se može napraviti samostalno, bez stručnog znanja. A u donjem materijalu ćemo konkretno govoriti o ručnoj izradi uređaja za grijanje.

Značajke samostalne proizvodnje

Infracrveni grijač koji radi sam ne zagrijava zrak u kući u usporedbi s uobičajenim uređajima. U procesu rada s takvom opremom zagrijavaju se predmeti izloženi infracrvenim zrakama. I oni daju toplinu i zagrijavaju zrak u sobi.

Odlučili su napraviti grijaći uređaj vlastitim rukama, potrebno je uzeti u obzir da su njegovi glavni elementi: reflektor (služi kao reflektor) i grijaći dio (odašiljač).

Upozorenje! Da biste provjerili učinak reflektora, morate uzeti foliju za hranu i držati je blizu ruke 1-2 minute. Nakon tog vremena, trebali biste osjetiti toplinu, što će ukazivati ​​na učinkovit rad dijela.

A također sastavni dio kupljenih uređaja je regulator, preko kojeg se uspostavlja potrebni stupanj zagrijavanja emitora. U samostalno napravljenim instalacijama to možda neće biti, ali tada neće biti moguće uspostaviti optimalne temperature.

Ali glavna značajka samostalno napravljenih uređaja je njihova pristupačna cijena. U stvari, korisnik ne mora kupiti skupe dijelove, jer se većina komponenti može naći u garaži, na mezarinu i u kutiji s alatima.

Postoje tri načina kako napraviti grijač kod kuće, a sada je vrijeme da razgovaramo o njima detaljnije.

Grijač stakla i folije

Kako napraviti samostalni infracrveni grijač? Uz dva identična komada stakla i aluminijske folije, trebat ćete pripremiti:

  • Parafinska svijeća;
  • sredstvo za brtvljenje;
  • Žica s čepom;
  • Epoksidno ljepilo;
  • Očistite ubrus.

U prvoj fazi očistimo čaše, a nakon toga ih premještamo isključivo s jedne strane iznad upaljene svijeće. Trebali biste dobiti ravnomjerno dimljeno staklo. Oni će postati dirigent.

Važno! Da bi čađ ravnomjerno ležala, preporučuje se čašu malo ohladiti prije početka rada.

Zatim uzimamo pamučni bris i napravimo prozirni okvir oko staklenog perimetra, čija širina neće prelaziti 5 mm. Od folije oblikujemo 2 pravokutnika širine jednake širini sloja vodiča. Ova folija djeluje kao elektroda.

U sljedećoj fazi stakleni tanjur postavlja se dimljen naopako i obilno premazan epoksidnim ljepilom. Na rubovima se postavlja folija. Istovremeno, njegovi bi se krajevi trebali malo proširiti izvan granica čaše.

Rezultirajuća struktura prekrivena je drugom polovicom čaše, dimljena strana prema dolje, a zatim zapečatite obod rezultirajuće komponente. Nakon toga slijedi mjerenje otpora vodiča, a na temelju dobivenih podataka snaga se izračunava po formuli: N = R x I2, gdje je N snaga (W); R je otpor (Ohm); I jačina struje (A).

Ako je indikator napajanja zadovoljavajući, povežemo uređaj s mrežom i uživamo u optimalnoj temperaturi u stanu. U drugim ćete slučajevima ponovo morati rastaviti uređaj i potražiti gdje je napravljena pogreška.

Uređaj iz starog reflektora

Za početak nam je potreban nichrome nit, reflektor podrijetlom iz SSSR-a, čelična šipka i vatrostalni dielektrik. U početku očistimo reflektor od onečišćenja i provjerimo cjelovitost njegovih elemenata. Zatim izmjerite duljinu spirale na konusu.

Nakon toga uzima se čelična šipka na koju je namotana nitrom nit sa korakom od 2 mm. Na kraju ovog postupka rezultirajuća spirala se uklanja i polaže na dielektrik. Na oba kraja priključena je struja.

Čim se zavojnica zagrijava, napon se mora odspojiti i staviti u utor konusa grijača. Zatim ga spajamo na priključke za napajanje i počinjemo koristiti grijač koji smo sami napravili.

Laminirani grijač

Da biste napravili grijač, uzmite:

  • 2 lista višeslojne plastike 1x2 m;
  • Grafitni prah;
  • Epoksidno ljepilo;
  • Drveni okvir;
  • Utikač za utičnice.

U početku napravimo rješenje, koje uključuje grafitni prah i ljepilo 1 do 1. Zatim ga na cik-cak na grubu stranu nanosimo na plastiku. Ovaj će tretman djelovati kao dirigent s visokim otporom.

Nakon lijepljenja dva lista plastike sa stranama na koje je pripremljena otopina već nanesena. Izrađena konstrukcija je postavljena u okvir, a zatim su s obje strane spojeni terminali. Nakon što se otopina potpuno osuši, ožičenje iskače do stezaljki i uređaj je spreman za povezivanje s mrežom.

Pogledajte video: Kako saviti ili oblikovati pleksiglas (Prosinac 2019).

Loading...

Ostavite Komentar