Grijač vode se ne uključuje: razlozi

Oštećenja bojlera mogu uzrokovati glavobolju njegovim vlasnicima, ako je uređaj instaliran u zemlji, a pozivanje majstora teško je ili jako skupo. Demontaža i transport uređaja, pogotovo ako se radi o pogonu velikog kapaciteta, također se čine teškim zadatkom. Pored toga, razlog se ne uključuje grijač vode može biti u vanjskim čimbenicima koji nisu povezani s njim.

U slučaju neuspjelog pokušaja uključivanja, preporučljivo je izvršiti neovisnu dijagnozu grijača i pokušati ispraviti kvar na vlastiti način. Ovaj kućanski aparat ukupno ima 4 glavne vrste kvarova povezane s kvarom:

  • Električne mreže
  • Toplinska zaštita (tipično za kotlove);
  • PETN;
  • Senzor tlaka (tipično za uređaje s protokom).

Glavna dijagnostika

Prvo morate biti sigurni da električna mreža radi. Možda u cijeloj kući nema napetosti. Ako to nije problem, morate dijagnosticirati utičnicu u koju je uređaj spojen.

Indikatorski odvijač trebao bi pokazati prisutnost napona na jednom od kontakata. Druga opcija za provjeru operabilnosti je priključiti poznati radni uređaj u ovu utičnicu. Ako to ne radi, možda se prekinuo prekidač kruga u centrali. Kad je uključen, grijač također može raditi.

Sljedeći je korak provjera rada RCD-a koji je kod mnogih pogonskih modela smješten izravno na električnoj žici za uključivanje uređaja. Potrebno je provjeriti njezinu operativnost klikom na gumb "test" i vraćanjem u prvobitno stanje.

Upozorenje! Prije demontaže grijača potrebno ga je isključiti iz struje, isključiti i ispustiti vodu iz spremnika.

Sljedeći je korak dijagnosticiranje unutarnjih veza uređaja, za koje morate ukloniti poklopac kućišta. Vizualni pregled žica i kontakata reći će vam koji dio nije uspio ili koju žicu trebate vratiti na terminal i popraviti ga vijkom. Karakterističan miris također će pomoći u određivanju mjesta kvara.

Slaba karika u električnom krugu može biti gumb za napajanje. Pomoću testera provjerite radi li prekidač uređaja. Inače ga morate zamijeniti sličnim.

Za dublju dijagnozu morat ćete proučiti električni krug uređaja.

Pitanja toplinske zaštite

Drugi čest razlog zbog kojeg grijač vode ne radi je neuspjeh toplinske zaštite. Djeluje kada se grijač zagrijava iznad 900 stupnjeva. To može biti zbog činjenice da iz nekog razloga termostat nije radio na vrijeme, ali najčešće je to posljedica činjenice da električni grijač doživljava pregrijavanje zbog nakupljanja skale na njemu.

U tom slučaju trebate pažljivo odvojiti grijač, ukloniti ga iz uređaja i staviti ga u spremnik s otopinom s ljestvice za 1-2 dana. U ove svrhe možete koristiti limunsku kiselinu.

Kada je riječ o toplinskoj zaštiti, morate pritisnuti gumb koji zatvara električni krug. Nakon čišćenja grijača, montaže, opskrbe vodom i uključivanja, uređaj bi trebao raditi.

TEN ne radi

Ako problem nije toplinska zaštita, grijač je možda izgorio. Da biste ga dijagnosticirali, morat ćete ponovo koristiti tester. Ako ispitivač ne emitira zvučni signal kada pokušava zvoniti, a u načinu mjerenja otpora indikator pokazuje jaz ili beskonačnost, unutar grijača postoji jaz, mora ga se zamijeniti. A to je mnogo lakše učiniti nego promijeniti cijeli uređaj.

Senzor tlaka se pokvario

Za protočne modele grijača vode postoji još jedan uobičajeni kvar - senzor tlaka ne radi. Princip njegovog rada temelji se na upotrebi elastične membrane koja se proteže pod utjecajem tlaka vode i mehanički zatvara kontaktnu opskrbnu struju grijačem. Membrana se može istrošiti ili istegnuti ako se troši. U ovom slučaju preporučljivo je zamijeniti ga trajnijim silikonom.

Pogledajte video: Bojler ne greje dovoljno slabo greje (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar