Kako djeluju različite vrste aparata za kavu

Prema statistikama, čak 70% naših sunarodnjaka započinje svoj dan šalicom aromatične kave. Štoviše, gotovo polovica njih koristi aparate za kavu kako bi pripremila ovaj osnažujući napitak. Međutim, ni najzadovoljniji ljubitelji kave ne znaju uvijek da postoji nekoliko vrsta alata za kavu, od kojih svaka ima svoje karakteristike. I o njima ćemo govoriti u ovom materijalu.

Kako radi aparat za kavu (opći principi)

Da biste napravili kavu ručno, prvo morate pržiti i mljeti grah. Upotreba aparata za kavu omogućuje vam preskočiti ove korake. Da bismo razumjeli uređaj aparata za kavu, pogledajmo kako se toči piće:

 • Uređaj zagrijava tekućinu na 90 ° C.
 • Za pripremu se koristi mljevena kava ili u posebnim kapsulama. Zbog vlastite nepropusnosti, kapsule su sposobne održavati okus duži vremenski period.
 • Unutar uređaja sve su ove komponente kombinirane, što se na kraju pretvara u ukusno piće koje gotovo svi vole.

Sheme gotovo svih aparata za kavu su identične. Sastoje se od:

 • tikvice za kuhanje;
 • filtar;
 • ventil koji kontrolira tlak u stroju;
 • opremljen poklopcem spremnika;
 • grijaći dio.

Aparati za kavu podijeljeni su u sljedeće sorte:

 • gejzir;
 • rogača;
 • padati.

Razmotrimo ih detaljnije.

Kako djeluje aparat za kavu gejzira

Aparati za kavu gejsera razlikuju se u malim dimenzijama. Izvana podsjećaju na male posude od porculanske kave. Prilikom kuhanja tekućina ne curi iz uređaja, međutim, morate je paziti.

Dodijelite električne modele, a ne električne. Potonji se može instalirati na standardni štednjak: plinski ili električni. Voda teče odozdo prema gore i sipa mljevenu kavu. Zatim se gotovo piće izlije u poseban konus.

Takvi aparati za kavu sastoje se od para spremnika koji su međusobno povezani poput satnog sata. Princip rada, kao što je već jasno iz naziva, je načela gejzira. U središnjem najužem dijelu nalazi se posebna za kavu (šalica poput sita). Kad ključa vodu u donjem spremniku, ona se pod pritiskom diže kroz cijev prema gore, kroz sloj mljevene kave, kuhajući je. Kao rezultat toga, aromatični proizvod, spreman za upotrebu, ulazi u gornji spremnik, čija jačina ovisi o količini suhe kave.

Kako djeluje aparat za kafu s kapaljkom?

Ima najjednostavniji princip djelovanja i pristupačne troškove. Vrelom, voda iz spremnika ulazi u cijev, odakle puni filtar mljevenom kavom kap po kap, a odatle i kaplje u tikvicu - obično čašu jednu - kap po kap. U tim se modelima pri stvaranju napitka ne koriste kipuća voda i tlak pare.

Filtri se isporučuju u tri vrste:

 • Papir za jednokratnu upotrebu. Najjednostavniji za upotrebu i higijenski. Ne treba ih oprati - uklanjaju se zajedno s osnovom za kavu nakon završetka pripreme. Minus - ti se filtri moraju redovito kupovati.
 • Najlon. Dizajniran je za oko 60 upotreba, no u stvarnosti je jedan filter dovoljan za maksimalno 65 šalica pića. Općenito dostupno s aparatima za kavu.
 • Zlatni. Riječ je o najlonskim filtrima obloženim titan nitratom, što daje trajnosti proizvodu. Lako se perite, ali nisu jeftini.

Upozorenje! Izvrsna alternativa svim gore navedenim vrstama filtera su metalni modeli koje nije potrebno uopće mijenjati. Međutim, obično su prilično skupe.

Kako djeluje aparat za kafu od rogača?

Aparat za kafu od rogača najpopularniji je. Jednostavni su za rukovanje, pristupačni i kuhanje u njima traje ne više od 3-4 minute. Ovo je najbolji izbor za ljubitelje espressa.

Taj se uređaj ponekad naziva i espresso stroj. U takvim se uređajima koristi isti princip rada kao u ostalim modelima. Voda se nalazi u posebnoj posudi, gdje se ona, ključajući, pretvara u paru.

Priprema napitka nastaje zbog činjenice da se para diže pod utjecajem pritiska od 4-15 bara, zbog čega tekućina brzo prolazi kroz sloj kave pod utjecajem pritiska. Aromatična ulja i sve vrste tvari ističu se iz sloja kave što konačnom proizvodu daje optimalnu gustoću, izvrsnu aromu i izvrstan okus. Nakon kuhanja, proizvod se izlije u čaše.

Da biste dobili ukusan espresso, potrebno je da razina tlaka u pumpi aparata bude najmanje 15 bara, a u rogu - 9 bara.

Ovi radni parametri mogu pružiti samo modele snage najmanje 1000 W do maksimalno 1700 W. Uređaji s manje snage neće moći dati optimalnu razinu tlaka - takvi uređaji po principu rada više nalikuju gejzirima.

Kava se ulijeva u poseban rog, nakon čega se pažljivo spakira. Zahvaljujući uređaju, ti su se modeli zvali rogački modeli.

Na temelju razine tlaka, aparati za proizvodnju kave od rogača podijeljeni su u dvije vrste:

 • Do 15 bara, u kojem se piće priprema u nekoliko minuta, a ispada izuzetno nježno i meko.
 • Do 4 bara, gdje se kava pravi polako, ali postaje zasićena.

Sirena u koju se stavlja mljevena kava izrađena je od metala ili plastike. Najbolji izbor su uređaji s metalnim rogovima, u kojima se kava zagrijava puno bolje i daje piću vlastitu aromu i potpuniji okus.

U rogovima od plastike grijanje je loše kvalitete, što je rezultiralo time da je krajnji proizvod manje ukusan. Konvencionalni modeli namijenjeni kućnoj uporabi opremljeni su s jednim rogom, koji podrazumijeva pripremu nekoliko šalica kave u isto vrijeme. Za ured ili veliku obitelj relevantan je automobil s parom rogova.

Važno! U uređajima s rogačem tekućina se zagrijava na 87-95 ° C. Na višoj temperaturi će prokuhati, a napitak će se pokvariti.

Možete saznati više o tome kako funkcionira ova vrsta aparata za kavu gledanjem videozapisa.

Pogledajte video: как готовить и приготовить кофе в турке с пенкой для здоровья мужчин и женщин правильно? (Veljača 2020).

Loading...

Ostavite Komentar