Kako glačati papir

S mnogima se dogodilo da je vrlo važan dokument zgužvan ili natopljen. Ponekad možete napraviti fotokopiju, ali postoje slučajevi kad to traje dugo ili se dokument ne može kopirati (novac, slučajevi kad su potrebni originali). Ne očajavajte ako ste imali ove probleme. Postoje načini za poravnanje papira kod kuće. Razmislite o načinu izravnavanja željezom.

Mogu li glačati papir

Općenito, glačalo možete koristiti za vraćanje naboranih dokumenata. Metoda izravnavanja željezom, najpoznatija i jedna od rizičnih. Možete ga koristiti, ali sve morate učiniti pažljivo, slijedeći pravila.

Kako ide sve?

Zgužvani komad papira treba što je više moguće izglađivati ​​kako ne bi došlo do novih zavoja. Pokrijte ručnikom ili krpom da biste je zaštitili od prekomjerne vrućine.

Stavite željezo na najmanju snagu, postupno povećavajući temperaturu u procesu, pri visokim temperaturama papir može postati žut. Nakon glačanja jedne strane, list treba preokrenuti i postupak ponoviti.

Načini glačanja

Dva su načina glačanja papira: suh i mokar. Ako su na papiru na kraju suhog poravnanja i dalje vidljive bore, možete koristiti drugu opciju. Da biste to učinili, navlažite papirni proizvod i također glačajte.

Važno! Kada su vlažne, boje mogu izgubiti svjetlinu ili čak procuriti.

Koristeći ovu metodu obrade, morate biti što pažljiviji: lagano navlažite list, poželjno je koristiti ga za gušće površine.

Za i protiv glačanja papira u usporedbi s drugim metodama

Metoda koja koristi željezo treba se koristiti ako dokument treba uskladiti u bliskoj budućnosti. Ako ima dovoljno vremena, tada je bolje odabrati sigurniju opciju.
Usklađivanje pod tiskom. List se mora postaviti između dva ravna i teška predmeta. Koristi se ako ima puno vremena: opcija traje otprilike dva do četiri dana. Drugi i zadnji način - Ovo je da se papir odnese stručnjaku na usklađivanje.

Važno! Ako je dokument vrijedan, bolje je isprobati metodu poravnanja željezom na malom dijelu njega ili povjeriti stvar profesionalcima.

Usklađivanje s željezom ne zahtijeva toliko vremena kao preša, međutim, metoda korištenja preše mnogo je manje rizična. I iako je opcija u kojoj želite odnijeti dokument profesionalcu najsigurnija, najvjerojatnije će biti skupa.

Savjeti za glačanje za sigurno glačanje

Papir za glačanje nije lak zadatak. Da ne biste uzrokovali štetu, morate se pridržavati određenih pravila.

Nemojte odmah glačati na visokoj temperaturi. Boje se mogu rastopiti i list se pokvariti. Temperatura se mora postepeno podizati. Bolje je navlažiti list pomoću pištolja za raspršivanje, u ovom slučaju postoji manja vjerojatnost da će boja teći.

Ne stavljajte oznaku stupnja na glačalo do maksimuma. Trebate glačati po ocjeni malo iznad prosjeka. Ako nema vremena čekati dok se papir osuši, možete ga glačati bez namakanja. Međutim, tragovi nabora mogu ostati vidljivi. Da biste izbjegli slične slučajeve, bolje je kupiti mapu za dokumente.

S papirom treba postupati pažljivo. Uostalom, takvim tretmanom možete izbjeći nevolje. Ali ako su se već dogodili, željezo će pomoći da se situacija popravi. Korištenje ove metode mora biti oprezno. Ako ne izračunate temperaturu ili pogriješite u nečemu, dokument možete u potpunosti uništiti.

Pogledajte video: ORGANIZACIJA SMOČNICEOSTAVE (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar