Kako koristiti madrac protiv dekubitusa

Princip rada madraca protiv dekubitusa. Za bolesnike koji leže u krevet, madraci se često koriste za uklanjanje i sprečavanje čireva od pritiska. Oni se mogu iskoristiti od prvih dana bolesti. Zračne komore madraca mogu mijenjati konfiguraciju kad ih pumpate zrakom.

Redistribucija zraka pomaže u masaži različitih dijelova pacijentovog tijela, povećavajući dotok krvi u zahvaćena područja. Što uzrokuje prodore? To je posljedica stiskanja ljudskih tkiva. Zbog jedinstvenog dizajna madraca protiv dekubitusa, to se ne događa. Upotreba takvog proizvoda može biti prevencija čireva od pritiska.

Oni su poboljšati stanje pacijenata s moždanim udarom, bolestima središnjeg živčanog sustava, srčanim udarom i patologijama kralježnice.

Koliko su korisni ovi madraci? Pomažu u povećanju cirkulacije krvi., poboljšati njihovu prehranu, masirajući tkiva pacijenta u krevetu.

Kako koristiti madrac protiv dekubitusa kompresorom

  • Madrac na kompresor povezujemo s crijevima. Kompresor se postavlja na nogu ili na vrh kreveta.
  • Madrac protiv čireva pod tlakom postavljaju zračne komore, dok su cijevi koje spajaju proizvod s kompresorom instalirane na nogama pacijenta. Pazimo da se cijevi ne savijeju, ne padnu ispod madraca.
  • U početku ugrađujemo kompresor, napumpavamo madrac, provjeravamo ispravnost njegovog funkcioniranja i prebacujemo bolesnu osobu.

Rad kompresora mora biti konstantan.

Položaj na krevetu

  • Stavili smo madrac protiv dekubitusa na normalni, na vez.
  • Na njega se stavi lim ili poseban upijajući lim (ako konfiguracija madraca ne predviđa sustav puhanja).

Na što treba paziti pri kupnji

Mora se uzeti u obzir stupanj nepomičnosti pacijenta (može li se osoba kretati ili samo ležati), je li potrebno liječiti nastale čireve pritiska ili je potrebno provesti profilaksu, koliko će dugo trajati ležaj u krevetu

Treba obratiti pozornost na razinu buke koju madrac stvara; izmjerite parametre vezova i povežite s madracem.

Statični ili dinamični madrac protiv dekubitusa

Ako se pacijent ustane, pomiče, bolje je kupiti statički model koji ravnomjerno raspoređuje opterećenje s tijela na madrac. Materijal izvedbe: poliuretanska pjena.

U dinamične modele uključen je kompresor. Upuhava zrak u jednu ili drugu komoru proizvoda. To jamči učinak masaže i mijenja pritisak na dijelove tijela. To pomaže ukloniti čireve pod pritiskom, sprječava ih da nastanu. Šuplje komore mogu biti dvije vrste: ćelije i cilindri. Izbor modela trebao bi ovisiti o opterećenju koje pacijentovo tijelo daje i o fizičkom stanju osobe.

  • S težinom manje od 120 kg, bolje je koristiti prisutnost tlaka (blage ili umjerene) madrac sa ćelijama. Dizajn proizvoda podrazumijeva puno praznih ćelija, njihov kompresor napuhava i napuhava.
  • Ako je težina više od 120 kg, a posteljina je jaka, bolje je uzeti madrace s integriranim cilindrima. Smješteni su preko proizvoda, napunjeni zrakom pomoću kompresora.

Težina pacijenta

Prilikom odabira proizvoda morate paziti na težinu pacijenta.

Ako je pacijent težak i ta težina premašuje nosivost, stanice sa napuhanim zrakom neće moći izdržati pacijenta. Površina tijela će početi dolaziti u kontakt s madracem. Takav madrac neće biti učinkovit u liječenju čireva od pritiska.

Buka kompresora protiv dekubitusa

Prilikom stjecanja dinamičkog modela trebate slušati je li kompresor bučan, jer će raditi kontinuirano. Ako je previše bučno, tada počinje inhibicija središnjeg živčanog sustava, što dovodi do razvoja bolesti. Buka ne smije biti veća od 30 dB.

Sustav puhanja madraca protiv dekubitusa

Dinamični modeli (sa ćelijama ili cilindrima) mogu biti opremljeni posebnim sustavom za puhanje. To je prikladno kad je pacijent jak ili ima jako znojenje.

Sustav puhanja sastoji se od malih rupa stvorenih laserom. Zrak koji napušta rupe cirkulira, izazivajući rashladni učinak tijela. Umjesto da se pušu mogu se upotrebljavati upijajući listovi.

Materijal madraca protiv dekubitusa

Najčešće su madraci protiv dekubitusa izrađeni od polivinilklorida ili gumiranog materijala. Lako se peru, lako se suše. PVC proizvode je lakše popraviti, a gumirani madraci su topliji i ugodniji za dugotrajnu upotrebu.

Čuvanje i njega madraca od dekubitusa

Čisti se samo napuhani madrac, obriše se krpom sapunom. Ne čistite proizvod alkoholom ili klorom. Ne perite je bojom.

Sušenje se odvija daleko od svjetlosti, proizvodi se ne glačaju. Svaka 3 dana kompresor se obriše vlažnom pamučnom krpom.

Ne trljajte madrac sapunom, abrazivnim proizvodima u prahu, alkoholom.

Proizvod se za skladištenje otpuhuje, preokreće tako da se cilindri (ćelije) nalaze unutar i presavijeni. Crijeva su uvijena tako da se ne savijaju, ne ščepaju. Umotani su u vrećicu.

Kao mjesto za pohranu odabrano je mjesto nedostupno prašini i svjetlosti. Optimalna temperatura skladištenja: 5 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Mjere opreza

Ako se kompresor isključuje duže vrijeme, tada je potrebno provjeriti njegov rad. Da bi to učinio, on se priključuje u izlaz: zrak mora svaki put izlaziti iz crijeva 4-6 minuta.

U epruvetama ne bi trebalo biti prašine, čađe ili prljavštine. Preklopljeni su tako da nema viškova i prskanja.

Madrac ne biste trebali popravljati sami, obratite se servisnom centru kako biste popravili pokvarene dijelove.

Pogledajte video: Antidekubitalni madraci (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar