Kako napraviti peć od lijevanog željeza na peći

U stara vremena, lijevano željezo često se koristilo za štednjake u pećnici. Kad su se na njemu pojavile pukotine, jednostavno ih se moglo baciti, a na ovo mjesto staviti još jednu - novu. No s razvojem tehnologije, peći su izbačeni iz kuće, a štednjaci od lijevanog željeza, koji uopće nisu bili traženi, postali su manjak na tržištu. Stoga se ti ne baš mnogi ljudi koji su od lijevanog željeza ostavili na peći pitaju: kako zavariti pukotine?

Kako napraviti peć od lijevanog željeza

Mnogo je načina zavarivanja lijevanog željeza općenito, to je inverter, hladno zavarivanje, vruće zavarivanje, napola vruće.

Priprema štednjaka

Priprema lijevanog željeza prije postupka zavarivanja potrebna je. Za čišćenje koristi se brusilica s krugom latica. Čim se sloj hrđe ukloni, ploču morate obraditi otapalom za odmašćivanje. U procesu pripreme, morate obratiti pažnju na:

 1. Studs. Postoje dvije vrste zavarivanja pomoću nosećih elemenata i bez njih.
 2. Rezne rubove.
 3. Uporaba posebnih elektroda.

Odabir metode kuhanja

Samo tri metode zavarivanja lijevanog željeza:

 1. Vruće. Smatra se glavnim i najprikladnijim za ovu vrstu materijala. Suština zavarivanja je da prije nego što počnete raditi s elektrodama, metal morate zagrijati na visoku temperaturu.
 2. Pola vruće. Ova metoda je identična prethodnoj, osim što bi temperatura grijanja trebala biti manja.
 3. Hladno je. Karakterizira ga velik broj tehnoloških procesa, ali ne uključuje grijanje.

Izrada ploče od lijevanog željeza: Upute za uporabu

Prije nego što počnete zavarivati ​​lijevano željezo kod kuće, morate pravilno pripremiti metal i slijediti detaljne upute:

 1. Obrezivanje se izvodi ispod 45 godina0ako je ploča tanjura debela. Takav postupak može se provesti pomoću brusilice ili brusilice. Pukotina na lijevanom željezu u početku se obrađuje abrazivnim diskom, a nakon toga se buše krajevi oštećenog područja.
 2. Grafitna baza postavljena je ispod tankog materijala (3 mm). Rastaljeni metal neće iscuriti s leđa tijekom zavarivanja.
 3. Metal se mora očistiti od prašine, hrđe i nečistoća. Nakon toga mora se zagrijati gumicom ili drugom opremom.
 4. Postupak zavarivanja započinje čim se postigne potrebna temperatura. Počvrstite stranice tanjura uz pomoć držača.
 5. Ne preporučuje se dopuštanje bočnih vibracija tijekom prvog zavarivanja, vrlo je brzo. Šav se podešava na nekoliko strana ako duljina ploče prelazi 100 mm. Ovaj će postupak pomoći da se s jedne strane izbjegne pregrijavanje lijevanog željeza.
 6. Ako je ploča debela, tada je potrebno napraviti šav u nekoliko poteza. Za najbolju borbu od lijevanog željeza, nakon prvog ravnoga šava, izrađuju se oscilatorne.
 7. Nakon svakog šava vrši se odvajanje šljake.

Važno! Čim je postupak zavarivanja završen, šav mora biti prekriven pijeskom dok se proizvod potpuno ne ohladi.

Proces zavarivanja takvog metala kod kuće pomoću pretvarača vrlo je uspješan.

Pogledajte video: Gas Bottle Propane Forge & Burner Plinska kovačka peć i plamenik (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar