Što se može pušiti u dimnjaku s vrućim dimom

Tko među vama i ja ne volim jesti komad dimljenog mesa ili ribe? Ljubitelja takvih delicija ima puno. Zabluda je misliti da se može pušiti samo meso ili riba - proizvodi koji se mogu preraditi u takvim količinama. Meso, perad ili riba kuhani kod kućnog pušača, začinjeni mirisnim biljem i začinima, ukusno mirisnog dima - što može biti ukusnije?

Značajke vrućeg dimljenja

Proces pušenja u kući nastaje zbog izgaranja drva. Proizvod je izložen dimu u kombinaciji s zračnim masama. Kuhani proizvodi obdareni su posebnim okusom i aromatičnim svojstvima. Ali morate se strogo pridržavati tehnologije. Doista, nepridržavanje je prepuno otpuštanju štetnih tvari i, kao posljedica, negativan učinak na tijelo. Različita razdoblja toplinske obrade karakteriziraju:

 • temperatura koja varira od 80 do 170 stupnjeva Celzija;
 • apsolutna probava proteina;
 • niska razina soli - 1,5–4%;
 • preko podnošljive vrijednosti vode - više od 60%.

Na aromu i kvalitetu obrade izravno utječe drva za ogrjev. Na primjer, voćke - hrast, breza, jelša dobro puše. Da biste poboljšali okus na popisano drvo dodajte grane smreke, kadulje, koprive.

Što se može pušiti u dimnjaku

Meso, riba, perad, kobasice, sir, povrće i morski plodovi češće se biraju kao sirovine. Važno je zapamtiti da prije pušenja određenog proizvoda treba podvrgnuti određenom tretmanu - kiselosti, soljenja, vrenja. Završna faza - sušenje, gotovo je glavna stvar u cijelom procesu. Činjenica je da ako je poluproizvod mokar, tada je više izložen prodiranju kancerogenih tvari iz dima.

Tehnika vrućeg dimljenja

U pravilu se visoka temperatura u početku postavlja u dimnjake. Veliki komadi mesa, ribe i ptice kuhaju se do pola kuhani, jer su odozgo sirovi i jednostavno se spaljuju, a unutra ostaju sirovi. Mariniranje je također odličan način za obradu sirovina prije pušenja.

Procesu nastanka vatre također se treba pažljivo pristupiti. Čips se natapa unaprijed 1 sat. Pali se vatra, koja bi neko vrijeme trebala izgarati.

Kad je vatra izgorjela i pojavila se dovoljna količina ugljena, postavlja se rešetka za postavljanje proizvoda na nju. Čvrsto su prekriveni poklopcem i stavljeni na vatru za daljnje pušenje.

Prva faza pušenja događa se na otvorenoj visokoj vatri. Naknadno, za bolje kuhanje, ugljevi samo tinjaju.

Trajanje samog postupka ovisi o proizvodu, njegovom stanju i veličini:

 • za morsku hranu trebat će oko 30 minuta;
 • ako su meso, riba, perad izrezani na male komade, tada će takva priprema potrajati oko 1 sat;
 • velika se trupla puše nekoliko sati.

Ovdje je sve jednostavno - daje se vrijeme za postupak pušenja ovisno o veličini samog proizvoda.

Pomoć! Svježe, odmah nakon klanja, meso se ne puši - trebalo bi ga čuvati 3 dana na hladnom.

Popularni topljeni dimljeni recepti

Toplo dimljeni proizvodi su sigurno vrlo ukusni i mirisni. Ali da biste pravilno kuhali, valja se držati najboljeg recepta.

Jednostavan recept za pušenje mesa

Pripremio:

 • tava;
 • aluminijska folija;
 • rešetka;
 • piljevina voćaka;
 • potreban dio lešine.

Pokrijte tavu iznutra folijom, pritiskajući je na zidove i ostavljajući duge rubove. Na dno spremnika ulijte voćnu piljevinu ili čaj. Ovdje možete staviti bilje, smeđi šećer. Stavite roštilj, stavite meso, pokrijte poklopcem. Rubovi folije, koje smo prethodno ostavili, sada se savijaju, čvrsto pritiskajući. Vrlo je važno da folija ne ostavlja jaz između poklopca i ruba.

Spremnik se postavlja na jaku vatru, nakon nekoliko minuta vatra se smanjuje. Meso se puši 60 minuta.

Kako pušiti ribu

Prije pušenja, riba mora proći kroz proces drobljenja i čišćenja (treba je nekoliko puta temeljito oprati hladnom vodom).

Ako se zbog velike veličine riba ne uklapa u komoru, ona se reže na komade. Odrezana je glava, izvađeni su škrge - to se radi tako da meso ne bude gorko.

Pomoć! Bolje je odabrati riblje masne sorte. Kao rezultat pušenja, najveći dio masnoće će nestati, a riba će biti sočna i ukusna.

Pušenje ptice

Patka, guska i druga ptica dobivaju se, naravno, ukusno, ali ipak "klasik" ostaje voljena piletina. Napravimo brasno - u 1 litru vode dodamo 80 grama soli, 30 grama šećera i 40 ml jabučnog octa.

Piletina se prereže na pola, utrlja s zdrobljenim češnjakom i mljevenom paprikom, prelije se brasno (to treba učiniti pažljivo kako ne bi isprali pokvarene začine). Marinirani 3 dana.

Nadalje, ptica se uklanja i prokuha da se koža ne stvrdne tijekom pušenja. Nakon što se voda potpuno ocijedi, piletinu treba staviti u ormar za dim na sat vremena, održavajući temperaturu od 60 stupnjeva, ali bez dima. Tada bi ga trebalo pušiti 3 sata na 90 stupnjeva. Nakon čega je važno ostaviti pticu na hladnom 1 dan.

Kako pušiti masnoću

Pripremite 1 kg slanine, mljevene slatke paprike, češnjaka. Masnoću treba izrezati na pravokutne komade, uvaljati u sol i staviti u staklenku 3 tjedna. Nakon toga potrebno ga je isprati, ukloniti sol i osušiti. Dalje, trebali biste početi pušiti - to bi trebalo biti sve do zlatnog kora.

Dimljeni plodovi mora

Dagnje i škampi natopljeni su u salamuri jedan dan prije glavne pozornice. Kao marinadu možete koristiti limunov sok, sojin umak. Osušeni morski plodovi dimljeni su do zlatne boje. Nakon toga, i škampi i dagnje zalijevaju se maslinovim uljem i posipaju zelenilom. Umak, začinjen cilantrom i bijelim vinom, idealno nadopunjuje romantičnu večeru.

Dimljeno povrće kao dio savršenog zalogaja

Profesionalni kuhari znaju da dimljeno povrće daje jedinstven okus bilo kojem jelu. Puše se ne dugo - oko pola sata. Ali prvo ih treba još natopiti u marinadi 12 sati. Njegovi sastojci su limunov sok, sojin umak, sol i mljevena paprika.

Pogledajte video: kako najjednostavnije osušiti meso. . (Travanj 2020).

Loading...

Ostavite Komentar