Napravite samostalnu klupu u kupaonici

Ako se za izgradnju kupke koriste razni građevinski materijali, tada su pribor i namještaj izrađeni od drveta. Klupe su važna funkcionalna i dekorativna komponenta unutrašnjosti svake kupke. Klupe su smještene u dnevnom boravku, garderobi, parnoj sobi. Možete kupiti klupu već spremnu ili je možete sami sagraditi.

Kako sami napraviti klupu u kadi

Prije nego što izgradite dućan, morate odabrati jednu od opcija koja je najprikladnija za vas. Upravo dimenzije i dizajnerske karakteristike trgovina ovisit će izravno o njihovoj namjeni, lokaciji i drugim pojedinačnim karakteristikama.

Glavne vrste trgovina:

 1. Kat. Te se police obično instaliraju u parnoj sobi. Klupe su pričvršćene na prazan zid. Često se izgrađuje nekoliko tih građevina.
 2. Tri kata. Montira se u prostrane sobe. Istodobno, od gornje police do stropa mora se promatrati udaljenost od najmanje 1,3 m.
 3. Male klupe bez leđa. Koriste se kao podnožja za noge.
 4. Mobilne klupe. Najčešće se ugrađuje u svlačionicu.
 5. Široka polica. Idealno za male sobe.

Što je za to potrebno

Za izradu sljedećih materijala i alata bit će potrebni:

 • šipke 55x55 mm;
 • ploča 55x650 mm;
 • ljepilo otporno na vlagu;
 • samorezni vijci;
 • električna bušilica;
 • vidio;
 • odvijač;
 • brusni stroj.

Kako odabrati pravi materijal

Nije svaka vrsta drveta pogodna za kupaonski namještaj. Potrebno je da stablo ima nisku toplinsku vodljivost, ima dobru gustoću i bude bez pukotina. Stoga su klupe obično izrađene od lipe, javora, hrasta, jelše i drugih vrsta crnogoričara i lišćara. Njihove karakteristike omogućuju upotrebu drvenih proizvoda u uvjetima visoke temperature.

Prije nego što započnete, morate se upoznati s različitim vrstama drveta:

 1. Breza Prilično teška sorta, gustoće je 700 kg / cm3, Zbog toga ne nakuplja vlagu. Ima prosječnu toplinsku vodljivost. Zbog dobre viskoznosti, ne podnosi se deformacijama tijekom temperaturnih kolebanja, materijal se lako obrađuje. Ako su u parnoj sobi instalirane klupe za brezu, trebat će vam dobar sustav ventilacije.
 2. Ariš namještaj može trajati vrlo dugo, ali troškovi materijala su prilično skupi.
 3. Drvo bora Najprihvatljiviji. Za sastavljanje polica preporučljivo je koristiti visokokvalitetne šipke: bez plavih i prljavih džepova. Materijal ima prosječnu gustoću. Tijekom dužeg kolebanja temperature i vlage, pukne i deformira se.
 4. Vrlo je prikladno raditi s lipom, dok tijekom zagrijavanja ova sorta drva počinje lučiti korisne tvari.
 5. Meranti. Ima crvenkast nijansu, gustoće 650 kg / cm3, Drvo se zbog svoje gustoće ne zagrijava i podnosi oštre promjene temperature. Drvo je glatko, gotovo bez čvorova, prilično lako se obrađuje.
 6. Hrast klupe ukrasit će bilo koju kupaonicu. Ovo je najbolji izbor za one koji mogu priuštiti da potroše znatan iznos na dizajn kupaonice. Hrastovi proizvodi su vrlo atraktivni i izdržljivi.
 7. Javor ne pukne pod utjecajem temperature, ima nisku toplinsku vodljivost.
 8. Abashi drvo dugo zadržava svoju teksturu i boju. Ovo je idealan materijal, ali uz cijenu prilično skupu.
 9. Aspen je jeftin i ima atraktivan izgled. Međutim, ova vrsta drveća ima jedan značajan nedostatak - nakon određenog vremena, šipke počinju truliti iznutra.

Upozorenje! Klupe u parnoj sobi obično su izrađene od tvrdog drva. Pri povišenim temperaturama igle ispuštaju katran. Za pranje se iglice i jele smatraju najboljim izborom, jer pod utjecajem vlage ove sorte drva postaju samo jače.

Kako napraviti mjerenja i crteže

Polica, koja se nalazi u parnoj sobi, najčešće ima dva strukturna dijela: pod i okvir. Obično su police izgrađene u više razina, to je prilično povoljno, jer se vrući zrak diže gore, pa je moguće odabrati na kojoj se razini pare, odozgo, gdje je vrući zrak ili odozdo, gdje je hladnije.

Prema dimenzijama klupe se odabiru uzimajući u obzir veličinu prostorije.

Najčešće se odabiru sljedeće dimenzije:

 • širina police - 70-100 cm;
 • širina donje police nije manja od 45 cm;
 • duljina - 165-190 cm;
 • donja klupa mora biti smještena na visini iznad poda ne manjoj od 35 cm;
 • gornja klupa mora biti smještena na udaljenosti od stropa ne manjoj od 125-130 cm (ova udaljenost omogućit će radniku s parom upotrebu metlu, bez opasnosti od ozljeda);
 • korak između poda polica 50-70 cm.

Važno! Unaprijed nacrtani dijagrami i crteži mogu vam pomoći u određivanju optimalnih opcija za klupe i njihov raspored.

Na primjer, ako je soba prilično velika, tada možete opremiti trgovine s tri razine. Gornji sloj može biti malo duži od donjeg. Također mogu postojati uklonjive strukture, one su najprikladnije za male prostorije.

Police se moraju postaviti na zid koji nema otvore i ventilacijske otvore. Obavezno održavajte siguran udaljenost između klupe i grijača peći. Najčešće se trgovine postavljaju jedna nasuprot drugoj.

Važno! Tijekom postavljanja klupa ispod njih, trebate ostaviti malo prostora za cirkulaciju zraka i lakoću čišćenja.

Kako sastaviti klupu: upute za korak po korak

Postupak sastavljanja klupa vlastitim rukama je sljedeći:

 1. Prvo morate rezati šipke na potrebne dijelove (4 dijela od 60 cm za noge, 2 dijela od 70 cm za okomite pregrade).
 2. Okvir u obliku slova U sastavljen je od rezanih elemenata.
 3. Nakon toga trebate rezati šinu potrebne veličine (za prikladno mjesto na polici, najbolje je izmjeriti duljinu od najmanje 150 cm).
 4. Zatim slijede pripremljeni dijelovi šipki na skakače.

Tijekom sastavljanja polica obavezno ostavite praznine od 1 cm između tračnica, ovo je potrebno da se kondenzat isprazni, a police nakon završetka postupaka. Za bolju stabilnost polica mogu se vezati letvicama koje su ostale nakon izgradnje klupa.

Zabranjeno je obrađivati ​​police bilo kojim kemijskim spojevima (boja, lak), jer upotreba namještaja uključuje kontakt drva s kožom na povišenim temperaturama. Na internetu postoji mnogo fotografija koje prikazuju različite modele klupa u kupaonici.

Izgradnjom klupa sami možete biti potpuno sigurni u kvalitetu materijala koji se koristi. Istodobno su dimenzije i odabrani dizajn idealni za ostatak kupaonskog pribora i uklapaju se u dizajn bilo koje sobe, jer je namještaj izrađen prema vlastitim mjerama.

Pogledajte video: Uradi sam S07E07 - drvena klupa DIY (Veljača 2020).

Loading...

Ostavite Komentar